JADŁOSPIS 6-10.02.2023r.
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, parówka na ciepło, ketchup, ogórek kiszony, pomidorki mini, sałata, herbata z mlekiem (1,7) |
Zupa kapuśniak, makaron z sosem bolognese (1,7,9) owoc, woda z miodem i cytryną |
Budyń czekoladowy, owoc, chrupki kukurydziane (7) |
WTOREK Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna (wyrób własny), twarożek, sałata, kalarepa, zielony ogórek, herbata z cytryną (1,4,7) |
Zupa brokułowa, kotlecik schabowy, puree, surówka z kapusty pekińskiej (1,3,7,9) kompot wieloowocowy |
Galaretka z jogurtem naturalnym, marchewka, wafle ryżowe, woda (7) |
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, szynka, biały serek, sałata, kalarepa, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) |
Rosół z makaronem, pierś z kurczaka duszona w sosie warzywnym, kasza jęczmienna, warzywa na parze (1,3,7,9) owoc, herbata rumiankowa |
Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem (wyrób własny), herbata owocowa (7) |
CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa drobiowa, żółty serek, papryka czerwona, pomidor, sałata, herbata z cytryną (1,7) |
Krem z pomidorów z grzankami, kotlet mielony, puree, buraczki (1,7,9) sok jabłkowy 100% owoców |
Jogurt naturalny z suszonymi morelami i ziarnami słonecznika (7) |
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, ogórek kiszony, pomidor, papryka, herbata z mlekiem (1,3,7) |
Zupa jarzynowa, naleśniki z musem truskawkowym (1,3,6,7) woda z cytryną |
Ciasto łaciate (wyrób własny), owoc, kawa zbożowa z mlekiem (1,3,7) |
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ALERGENY
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.